Stel je eigen ItaliŽ reis samen met de bouwstenen van ItaliŽ online. Reis per (huur)auto en slaap in een kasteel tussen de heuvels of in agriturismo's op afwisselende locaties. Italie Online
Aanmelden Nieuwsbrief

Vakantiehuizen Toscane
home | sitemap | contact   
ItaliŽ, officieel de Italiaanse Republiek, is een land in Zuid-Europa. Ten noorden grenst ItaliŽ aan Frankrijk, Zwitserland, Oostenrijk en SloveniŽ. De rest van het land wordt omringd door de Tyrreense Zee, de Middellandse Zee, de Ionische Zee en de Adriatische Zee. De eilanden SiciliŽ, SardiniŽ en Elba en een aantal kleinere eilanden behoren ook tot ItaliŽ.

 

Reis en verblijf

Reisdocumenten
EU-onderdanen moeten bij een bezoek aan ItaliŽ in het bezit zijn van een geldig paspoort of een geldige EU-identiteitskaart.

Verblijf
Voor een zakelijk verblijf in ItaliŽ heeft men over het algemeen een ruime keuze uit hotels in diverse prijsklassen. In de grote steden is het aanbod uiteraard groter. Het prijsniveau ligt daar ook weer hoger dan in de kleinere plaatsen. De prijzen van internationale hotels in de grote steden liggen over het algemeen iets hoger dan in Nederland (vanaf ongeveer 100 euro). Vooral in de steden waar vrijwel het hele jaar door vakbeurzen worden gehouden (Bologna, Milaan, Florence), zijn de prijzen van hotelkamers aan de grote vraag aangepast. In de periode dat zeer populaire beurzen worden gehouden kan het soms moeilijk zijn een kamer in een hotel te reserveren. Naast verblijf in een hotel is het in landelijke gebieden mogelijk een kamer te reserveren in een 'agriturismo'. Voor een aanzienlijk lager bedrag dan in een hotel kan men in een agriturismo een goed onderkomen vinden. Deze accommodatievorm is veel te vinden in ItaliŽ en maakt altijd deel uit van een agrarisch bedrijf. Een agriturismo kan zowel eenvoudig tot zeer luxe van aard zijn, met alle gradaties daar tussenin.

Eten en drinken
De Italiaanse keuken is bijzonder veelzijdig. Er bestaan veel regionale specialiteiten. Het is een misvatting dat in ItaliŽ alleen pasta wordt gegeten. Pasta of soep worden als zogenaamde eerste gang gegeten ('il primo'). Hier kan eventueel nog een 'antipasti' aan vooraf gaan: een gerecht dat meestal bestaat uit diverse soorten vleeswaren, olijven, brood en koude groenten. Het hoofdgerecht ('il secondo') bestaat uit vlees of vis, vergezeld van groenten- of aardappelgerechten ('contorni') . Ten slotte wordt de maaltijd afgesloten met een dessert, eventueel voorafgegaan door kaas. Vaak wordt hierna nog een espresso gedronken (cappuccino drinkt men zelden na de middag), al dan niet in combinatie met een digestief zoals grappa, een distillaat op basis van druivenmost.
Het Italiaanse ontbijt is over het algemeen zoet en summier: een cappuccino met wat koekjes, cake of taart. Italianen ťn toeristen gaan voor het ontbijt ook graag naar een bar voor een cappuccino met een 'cornetto' (croissant) of 'brioche' (zoet broodje).
In ItaliŽ wordt voor de lunch vaak buiten de deur een lichte warme maaltijd gegeten met 1 of meer gangen. De avondmaaltijd ('la cena') kan een avondvullende aangelegenheid zijn. De aanvangstijd ligt meestal niet vůůr 20.00 uur.
Op de rekening is vaak de post 'pane e coperto' terug te vinden. Dit vaste bedrag wordt betaald voor brood en tafelkleed (letterlijk vertaald).

Vervoer
Lokaal vervoer in de grote steden is goed geregeld: alle vormen van openbaar vervoer - bus tram, trolleybus en metro - zijn beschikbaar. Taxivervoer is goedkoper dan in Nederland. Voor het interlokale vervoer zijn er snelle treinverbindingen (zoals van Milaan naar Rome) en bussen. Er bestaan ook diverse nationale vliegverbindingen. Vanuit Nederland wordt dagelijks een groot aantal rechtstreekse vluchten uitgevoerd naar ItaliŽ, onder andere naar Milaan, Rome, Turijn, Bologna, Florence en Napels.
De vliegvelden Fiumicino en Malpensa, bij Rome en Milaan, kennen een rechtstreekse treinverbinding met het centrum van de stad.

Valuta
In ItaliŽ wordt de euro gebruikt.

Openingstijden
Overheidsinstellingen hanteren over het algemeen openingstijden voor het publiek tussen 8.00 en 14.00 uur. Voor een afspraak kan men meestal ook daarna nog wel terecht. Bedrijven zijn meestal bereikbaar van 8.30 tot 13.30 uur en van 14.30 tot 18.00 uur.
Winkels hanteren openingstijden van 9.00 tot 19.30 uur, soms onderbroken door een ruime middagpauze. De meest winkels zijn een dagdeel per week gesloten.
De openingstijden van winkels en banken zijn in de grote steden vaak ruimer dan op het platteland.

Gebruik creditcards
Betalingen per creditcard zijn zeer gebruikelijk in ItaliŽ. De meeste creditcards worden geaccepteerd.
Geldautomaten ('bancomat') zijn er voldoende. Bij vrijwel elke bank is een mogelijkheid om 'geld uit de muur' te halen.

Handelstaal
De handelstalen zijn Italiaans, Engels en Frans (in deze volgorde). Over het algemeen zal men in internationaal georiŽnteerde bedrijven - zeker in het noorden - de Engelse of Duitse taal spreken. De regio Aosta in het noordwesten is officieel tweetalig (Frans en Italiaans), evenals Trentino-Alto Adige (Italiaans en Duits).
Tijdens zakelijke afspraken kan het nuttig zijn gebruik te maken van een tolk.

Voltage
Het voltage van elektrische apparaten is 230 volt bij een frequentie van 50 hertz. De meeste elektrische apparaten zijn uitgerust met de zogenoemde 'Schuko'-stekker, de stekker met twee ronde pennen en aardcontact aan de buitenzijde die ook in Nederland en in een aantal andere EU-landen wordt gebruikt. Naast de Schuko-stekker komen ook stekkers voor met drie ronde pennen op een rij.

Feestdagen
ItaliŽ kent nationale en regionale feestdagen. Tijdens de nationale dagen zijn in principe bedrijven en overheidsinstellingen gesloten.

Nationale feestdagen
1 januari: Nieuwjaarsdag
6 januari: Driekoningen (Epifania)
21 maart: Goede vrijdag
23 en 24 maart: Pasen
25 april: Bevrijdingsdag
1 mei: Dag van de arbeid
15 augustus: Maria Hemelvaart (Ferragosto)
1 november: Allerheiligen (Ogni santi)
8 december: Maria onbevlekte ontvangenis
25 en 26 december: Kerstmis

Regionale feestdagen
De regionale feestdagen hebben vaak betrekking op de beschermheilige van een regio of stad, bijvoorbeeld San Ambrogio in Milaan en de heiligen Petrus en Paulus in Rome. De volgende regionale feestdagen worden gevierd:
25 april: VenetiŽ
24 juni: Turijn, Genua, Florence
29 juni: Rome (H.H. Petrus en Paulus)
19 september: Napels
4 oktober: Bologna
6 december: Bari
7 december: Milaan (San Ambrogio)

Vakantieperiode
De belangrijkste vakantieperiode loopt van half juli tot en met eind augustus. De meeste bedrijven, overheidsinstellingen en winkels zijn in de maand augustus gesloten of minimaal bezet. Ook de eerste week na de zomervakantie, begin september, is niet zeer geschikt voor een zakenbezoek aan ItaliŽ omdat dan iedereen 'rustig op gang komt'.

Bron: EVD-informatie

Vakantiewoningen Toscane

Meer informatie: | Adverteren | Disclaimer